Ett vedträ

Är det ingen av er som någonsin funderat hur mycket pengar ett träd omsätter under sin livslängd?
Fundera lite på det...
Det växer i 30 år, och någon äger det. Sedan säljer man avverkningen på trädet, och tjänar en slant på det.
Han som avverkar det med sin dyra maskin får betalt för jobbet, och tjänar en peng på det.
Sedan kommer det en kille och hämtar trädet med lastbil, kör det kankse 60 mil. Och trots dagen dieselpris och kanske lån på lastbilen, så tjänar han på att göra det.
Väl framme på pappersbruket så huggs det upp i gigantiska maskiner som kostar ofantligt med pengar i driftskostnad och inköp. Man kokar flisen, tillverkar papper av det och säljer till en kund.
Detta tjänar då pappersbruket miljarder kronor per år på att göra.
Deras kund, gör kanske kartong av det. Wellpapp eller lådor eller annan typ av förpackning och säljer det vidare till en tillverkare av något slag. Och tjänar förståss en hel del på det med.
Tillverkaren sen då, han tillverkar sina...skor. Packar skorna i en av dessa lådor, som kankse till och med packas i en större låda?
Tillverkaren får betalt av en skogrossist som köper upp stora partier och säljer till olika kedjor och butiker.
För detta får man bra betalt naturligtvis, man har ju löner och transporter att ombesörja, eller hur?
Skorna, och lådorna anländer till butik, packas upp, ställs på lager.
Jag kommer in i butiken, väljer ut ett par snygga skor med tillhörande låda. Betalar i det här fallet ENDAST 500:- och går hem och slänger bort lådan.
Nu har då jag betalat så lite som 500pix, och då har ALLA som hanterat trädet som fick sätta livet till tjänat pengar på det, på vägen till min sopkorg. Alla har haft ett påslag för sina mil i transporter utöver faktiskta kostnaden, och alla har haft ett påslag på sin timkostnad, den ska ju täcka upp mer än bara lönen.
Och i slutändan kostar inte lådan med än den gör.
Om man räknar på det måste det ju vara en hel del pengar som detta träd har omsatt under sitt liv. Och det är ju inte säkert att kartongen levt klart bara för att jag är klar med den.
Vissa kartonger har ju längre kedja till sin slutkund än en skokartong.
Fascinerande egentligen tycker jag. Tankar om detta?

Kommentarer
Postat av: Hasse B.

Ett snyggt åskådliggörande av hur samhällsekonomin är uppbyggd :-D. Man kan väl omformulera det som att ekonomin är till 99% teoretiska värden, 1% är den fysiska massan alla skickar runt mellan sig för att hålla igång systemet, resten är slit och svett som genererar utkomster någonstans... Hoppas bloggen kommer igång igen, klart rolig och emellanåt tankeväckande läsning :-).

2013-10-29 @ 09:51:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0